Ioanaconstantin's Blog

Mai 27, 2013

Sistemul ca puzzle. Educația și schimbarea.

Filed under: gânduri — ioanaconstantin @ 7:42 pm

education

Nu cred în lupta cu sistemul, nu cred nici că poți schimba mentalități, percepții și comportamente peste noapte. Dar cred cu tărie în faptul că poți schimba oamenii câte puțin în fiecare zi. Cred că cel mai potrivit loc din care să începi schimbarea e sistemul educațional.

Am observat că în general în relația dintre profesori și studenți mereu una dintre părți cedează tentației „merge și așa, oricum nu putem schimba sistemul”. În fapt, nu sistemul îl schimbi ci oamenii cu care lucrezi. Și cu fiecare generație schimbi o bucățică din puzzle, o bucățică din sistem.

Sistemul e ca un puzzle. Unul în care piesele au fost puse greșit. Noi suntem cumva în mișcare în interiorul și în exteriorul lui. Dar doar privim. Mai încearcă din când în când câte unul să tragă de vreo piesă și se trezește cu ea în cap.

Observ uneori disperarea în rândul studenților, nevoia de ajutor, privirile lor curioase, întrebările care tot vin și îi lasă fără respirație. Nu-i vina lor întotdeauna că nu au suficiente cunoștințe.

Puteți să spuneți că sunt naivă și că visez, dar eu cred în oameni. Cred că prin puterea exemplului poți schimba oamenii  chiar și atunci când se află pe un drum greșit. Nu cred în coerciție. Cred în motivare. Nu cred în discriminarea pozitivă, dar probabil că ea trebuie aplicată atunci când încerci să motivezi oameni care nu mai văd nimic bun la capătul drumului.

Astăzi am înțeles de ce am ales să rămân într-un loc din care mulți au fugit, într-un loc pe care unii îl blamează și într-un loc pentru care alții se luptă. Am rămas pentru că eu cred în schimbare. Cred în oameni. Și ăsta e cel mai puternic argument pe care îl poți avea.

Și vreau ca piesele de puzzle să se miște, să se așeze firesc. Cred într-un puzzle animație. Cred că dacă investești în elev, în student, în masterand, în educație în general obții o societate mai echilibrată, mai inteligentă și mai competitivă.

Sursa foto

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: